End Cuts For Pergola

 1) Do you have end cuts for pergola. 2 by 8"?

printable 2x8 pergola rafter tail template

Answer. Go to the list. Select the printable 2x8 pergola rafter tail template  from the list of rafter widths.

And print out.

In some of my answers go to pergola rafter tails for the list of rafter widths.

 2) Hi, I'm wondering why you chose the default widths? The rafters I'll be using are 2 by 8, 2 by 6 and 2 by 4. These sizes are standard. Will the default templates work for me?

Answer. You should have no problem with sizes 8", 6" and 4" widths. You can select and print off one at a time from the rafter width list.

 3) Need template for 2x6" and 2x10".

Answer. 10" is now on the list.

 4) Hi, I have 7.5" rafters....is there a template for that size?

Answer. 7.5" has been added. Check the Pergola Width list.

 5) Hello and thank you. I have a 10" Width that I am seeking a template for. Can you assist? Thanks, Tom

Answer. Hi Tom

The 10" template is new and I have added it to the list.

Enlarging a End Cuts For Pergola
To Make it Bigger

 6) My handyman instructed me to look for a template for 2 x 6 and 2 X 12 rafters. I am thinking the 6" width will work for one but I must modify it in order to get it also on the 12 inch rafter. Any help will be appreciated, and I will just have the templates printed.

Answer. Hi Dave

The question is. How to modify a 6" width template to get a 12" width template?

Look at this enlargement example. For a 6" template.

It shows how you can enlarge a 6" template to make a 12" template. The multiplier is 12 divided by 6 = 2.

(12/6 not 6/12 which makes the shape shrink).

You need it to get larger so multiplier must be greater than 1.

A to B is 8.5" in this case. So A to C becomes 8.5"x 2 = 17".

Do the same for each corner of the original pergola rafter tails shape. And for all the equally spaced points on the curve.

So to answer your specific question.

To enlarge your 6" width pergola template to 12" use the multiplier 12/6 = 2. And repeat as above for your new template.

You can place the new A in roughly the same position below the curve. So you will have to measure the new distance from A to B yourself. The rest follows on. Good Luck.

P.S. A 12" width rafter is big so make sure you have enough paper to draw the new shape.

 7) Hi there, was looking for a template to trace out on my 2×8. Would appreciate it you could please send me a template. Thanks Bryan

Answer. I have recently added 8". Please see the new Rafter width list.

8) What are the end cuts for pergola called?

Answer. They are known by several names including:

Pergola Rafter Tails

Pergola Decorative Ends

Pergola End Cuts

In my experience Pergola Rafter Tails has stronger associations with Templates you can download and print off. See Pergola Rafter Tail Templates.

What size should the end cuts for pergola be?

Answer. They are usually 2" thick and anything from 4" to 12" in width. The most popular are 6"x 2" and 5.5"x2" depending on the size of your garden.

How long should the end cuts for pergola be?

Answer. There are no hard and fast rules about this. As this is the more creative part of your pergola project.

With my Pergola Rafter Tail templates I allow 3x Width. So a 6" width rafter tail template will be  3x6" = 18" long. I recommend the rafter tails protrude 18" (3xwidth) from the beam position.

How to cut pergola ends?

Answer. Once you receive your template trace the shape onto plywood, cardboard or thin board. Cut around the outside of the shape using scissors or jigsaw.

You are now ready to copy this lovely shape onto the end of each rafter.

Take the first rafter. Make sure it is lying flat across two saw horses or trestles and trace the template onto the rafter end using a sharp pencil.

Cut around the shape using you jigsaw.

When you have cut your pergola rafter tails on all rafters sandpaper the edges to create a smooth finish.

To keep all the rafter tails looking tidy in a straight line:                                                                                                                                                      Mark beam position  three times the rafter width from the end of the rafter- see picture above. For example if the rafter width is 6" mark the beam position 3x6" = 18" from the end of the rafter.

Where do most responses come from?

Answer. 80% of visitors are from the US. 12% come from Canada.

The UK comes next with the rest of the World.

Please Share
Your Pergola Story?

Do you have a new pergola project idea? A wish to comment on your new pergola rafter tails or anything on this page?
I'd love you to share it!

Go To Pergola Rafter Tails

End Cuts For Pergola> Build Tu Home

All Information on this website is provided for educational purposes only.  Please seek expert advice for your project.

Copyright © 2022 - BuildTu.com